Viranomaisverkko Virve on valtakunnallinen, eri viranomaiset yhdistävä, suojattu radioverkko, joka turvaa kriittisen viestinnän kaikissa olosuhteissa. VR siirtyy käyttämään Virveä vuoden 2018 aikana. LST hoitaa Virve-ohjaamoradioiden asennukset VR:n koko kalustoon.

Virve auttaa viranomaisia ja muita turvallisuustoimijoita viestimään tehokkaasti ja turvallisesti. Se mahdollistaa yhteistyön päivittäisessä työssä ja kriisitilanteessa yli organisaatiorajojen. Virve-verkossa on jo yli 37 000 liittymää, ja siellä välitetään vuorokaudessa yli sata tuhatta ryhmäpuhelua ja seitsemän miljoonaa lyhytsanomaviestiä.

VR on aikaisemmin käyttänyt junaliikenteen radiojärjestelmänä GSM-R-verkkoa, joka on ikääntymässä. Sitä myös haittaavat kaupallisista verkoista tulevat häiriöt. Uusi, Virve-verkkoa hyödyntävä järjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2018 aikana.

Asennukset hoitaa LST

LST asentaa Virve-ohjaamoradiot VR:n koko kalustoon.

– Työ kestää vuoden 2018 loppuun asti ja työllistää 5–10 asentajaa VR:n konepajoilla ja varikoilla Suomessa, kertoo Veli-Pekka Lehtonen, joka työskentelee LST Transports -yksikössä junien ja raideliikenteen projektipäällikkönä.

VR:lle Virve on tärkeä johtamisen työkalu, jonka avulla oikea tilannetieto saavuttaa oikeat henkilöt nopeasti. Virve mahdollistaa suojatut ryhmä- ja yksilöpuhelut, hätäkutsut ja lyhytsanomat. Virven avulla voidaan kentällä pitää suoraan yhteyttä puhelimesta toiseen tai ryhmiin myös ilman radioverkkoa.

Tilaajana tuttu asiakas

VR-Yhtymä on LST:lle tuttu asiakas jo monen vuoden takaa. Alihankintatöitä on tehty myös suoraan junien toimittajille. Projektit ovat vaihdelleet raskaan huollon töistä matkustajamukavuuteen liittyviin muutostöihin sekä erilaisten vikojen korjauksiin. LST on osallistunut myös junien kehitysprojekteihin ja toimittanut erilaisia materiaaleja avaimet käteen -periaatteella.

Vuodesta 1999 asti VR-projektien kanssa töitä tehnyt Lehtonen kertoo, että hyviä asiakassuhteita on tuona aikana ehtinyt syntyä. LST Transportsilla on asiakkaiden keskuudessa hyvä maine.

– Olemme saavuttaneet monien alihankkijoiden luottamuksen aikataulussa pysymisen sekä osaavien asentajien ansiosta. Se, että projektit onnistuvat ja asiakkaat ovat niihin tyytyväisiä, on hyvin palkitsevaa, Lehtonen hymyilee.