Valaistuksen uusiminen puolitti sähkölaskun

LST Sähköpalvelu toteutti DB Schenkerin varastotilan valaistuksen uusimisen Turussa keväällä 2020. Remontissa vanha loisteputkivalaistus vaihdettiin led-valoihin ja samalla lisättiin valaistukseen älykäs ohjausjärjestelmä. Remontti maksaa itsensä takaisin jopa neljässä vuodessa, kun laitoksen sähkölasku puolittui.

– Kyseinen kiinteistö on iso, melkein puoli kilometriä pitkä, joten loistevalaisimia oli tilassa toista tuhatta. 15 vuotta vanhan valaisinjärjestelmän ylläpito oli kallista, kun joka vuosi valaisimia piti uusia. Se taas vaati paikalle nosturin ja vaikeutti hallin normaalia toimintaa, LST Sähköpalvelun Esa Lindell kertoo.

Remontissa vanhat loisteputket poistettiin ja tilalle asennettiin älykäs led-valojärjestelmä. Aiemmin valot olivat palaneet jatkuvasti koko hallissa, mutta nyt ne syttyvät ja sammuvat sen mukaan, mitä hallinosaa käytetään.

– Uudet valaisintekniikat ovat erittäin laadukkaita. Led-valojen käyttöikä on jopa 100 000 tuntia, ja älykkään valaisinohjauksen takia paloaika pienenee vielä merkittävästi vanhaan järjestelmään verrattuna. Periaatteessa valaisinjärjestelmää ei tarvitse koskaan uusia, ja yksittäisiä ledejäkin pitää vaihtaa vasta vuosien kuluttua.

”Säästö oli jopa suurempi, kuin odotimme”

Järjestelmä saatiin käyttöön alkulaskelmien jälkeen tehokkaasti: työ tehtiin valolinja kerrallaan, jotta se ei haitannut hallin käyttöä turhaan. Myös tulevaisuudessa järjestelmän muutokset ovat helppoja toteuttaa, kun järjestelmää voidaan ohjata etänä.

– Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen, energiansäästö oli jopa hieman suurempi kuin osasimme odottaa. Keskimäärin sähkölaskumme on pienentynyt 47 prosenttia, ja se on tämän kokoisessa hallissa erittäin suuri määrä euroja. Järjestelmä maksaa itsensä takaisin noin neljässä vuodessa, korostaa DB Schenker Turun kiinteistöistä vastaava Antti Hirvikangas.

Asiantuntija arvioi muutostyön laajuuden

Esa Lindellin mukaan kaikki halli-, tehdas- ja toimistotilat, joissa on vanha loisteputkivalaistus, kannattaisi arvioittaa asiantuntijalla: valaisinremontti maksaa todennäköisesti itsensä takaisin alle viidessä vuodessa.

– Led-valaistus sopii kaikkiin tiloihin, se räätälöidään asiakkaan toiveiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi LST Sähköpalvelun toimiston valaistus uusittiin juuri, ja nyt valot syttyvät ja sammuvat päivänvalon sekä käytön mukaan. Sähkölasku on tippunut puoleen, Lindell sanoo.

Säästö koostuu monesta asiasta: led-valot kuluttavat vähemmän sähköä, valot palavat vain tarvittaessa ja uusi valaistus on lähes huoltovapaa, sillä vain yksittäisiä valoja pitää uusia joidenkin vuosien välein. Jopa pääsulakkeen kokoa voidaan pienentää valaisinremontin yhteydessä.

– Kun pääsulakkeen kokoa voidaan pienentää, tippuu myös perusmaksu. Sähkölaitokset myös veloittavat sähköstä huippukuorman mukaan, ja kun se pienenee, tippuu sähkölasku entisestään.

LST Sähköpalvelu toteuttaa valaisinjärjestelmien sekä muutostarpeiden arviointeja.

– LST:n asiantuntijan voi kutsua paikalle arvioimaan nykyisen valaisinjärjestelmän kunnon, muutostöiden kustannukset sekä laskemaan järjestelmän muutoksesta saatavan säästön, Lindell kehottaa.

Lisätietoja:

Esa Lindell, huoltoteknikko
esa.lindell@lst.fi
puh. +358(0)400 927220