LST Groupin 55-vuotista taivalta ovat menestyksekkäästi rakentaneet monet sähköalan ammattilaiset. Yksi pitkän linjan LST:läinen on LST Service Oy:n yksikön päällikkö Seppo Laajalehto. Seppo aloitti LST:ssä vuonna 1971, ja siitä alkoi monipuolinen ja vaiherikas työura.

Sepon omien sanojen mukaan Laivasähkötyöllä aloittaminen oli monen sattuman summa.

– Täytyy sanoa, että olen ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Olin koulupoikana maaseudun kasvatteja, eikä meidän paikkakunnalta päässyt ammattikoulun sähköpuolelle kuin viisi nuorta. Itse pääsin puusepänlinjalle, mutta oltuani ammattikoulussa kolme päivää minulle tarjoutui tilaisuus aloittaa työnteko Laivasähkötyön verstaassa. Tartuin tietysti tähän mahdollisuuteen, ja sillä tiellä edelleen ollaan. Opiskeluni jäivät siihen, Seppo kuvailee huvittuneena omaa opintietään.

Osaava perehdyttäjä heti alkutaipaleella

Työt Laivasähkötyön verstaassa olivat alkuvaiheessa nuorelle pojalle sopivia aputöitä ja erilaisia helposti omaksuttavia tehtäviä. Tärkeässä roolissa oli tuolloin Sepon työhön opastajana toiminut Mikko Liitola, jonka oppeja hän edelleen pitää tärkeinä.

– Mikko oli erikoinen persoona, jonka oppipoikana oli hyvä perehtyä sähkötöihin. Mikolla oli mielestäni erityisen hyvä tapa ohjata ja neuvoa, ja hän osasi hienosti tukea nuorta aloittelevaa työntekijää. Olen itsekin yrittänyt muistaa toimia samalla tavoin, koska on tärkeää jakaa osaamistaan ja kannustaa nuorempia ammatissaan aloittelevia, Seppo toteaa.

Monipuolisesti työtehtäviä

Seppo Laajalehto oli nuoresta lähtien hyvin monenlaisissa tehtävissä. Hän on aloittanut Laivasähkötyön verstaalla, josta eri vaiheiden jälkeen polku johdatti hänet nykyiseen tehtäväänsä LST Serviceen korjaamopuolen ammattilaiseksi.

– Urani alkuvaiheessa siirryin Laivasähkötyön verstaalta Turun veneveistämöön, jossa sähköistettiin muun muassa huviveneitä. Välillä kävin suorittamassa asepalveluksen, jossa pääsinkin laivalle sähkömiehen tehtäviin johtuen taustoistani. Armeijan jälkeen palasin veneveistämölle, josta siirryin takaisin Laivasähkötyön verstaaseen, Seppo muistelee.

Laivasähkötyön verstas oli tuohon aikaan jo muuttanut isompiin tiloihin Kalastajankadulle. Verstaalla tehtiin laivojen päätauluja, ryhmäkeskuksia ja muita alan sähkötöitä,

– Puolitoista vuotta olen ollut töissä myös muualla, ja tästä ajasta vuoden verran olin merimiehenä. Palasin kuitenkin Laivasähkötyölle, koska se tuntui itselle sopivimmalta ratkaisulta, hän hymyilee.

Maalaisjärjellä ja positiivisella tunteella

Kyseltäessä Sepolta hänen näkemystään siihen, mitkä ovat olleet tärkeimpiä tekijöitä pitkän uran taustalla, hän nostaa esille maalaisjärjen, vuorovaikutustaidot ja työteliäisyyden.

– Tietynlainen nöyryys ja halu tehdä töitä ovat olleet osa minua alusta alkaen. Kun asenne on kohdallaan, on uusia tehtäviäkin helpompaa opetella. Ja toisaalta silloin myös mahdollisuudet oman työn kehittämiseen ovat paremmat. Minulle ei mikään työ ole merkitykseltään vähäisempi, vaan haluan ajatella, että kaikki tehtävät ovat kiinnostavia ja niitä on mukavaa päästä tekemään, Seppo toteaa.