Tänä vuonna tulee täyteen 40 vuotta, kun Kari Kilpelä aloitti työuransa Laivasähkötyö Oy:ssä. Kilpelän omien sanojen mukaan vuosien varrelle on mahtunut kaikenlaista työtehtävää maan ja taivaan väliltä taloista murskaamisasemiin.

Kilpelä valmistui vuonna 1973 ammattikoulun sähköasentajapuolelta ja pääsi samantien alan töihin. Laivasähkötyön leipiin siirryttyään Kilpelä teki alussa venesähkötöitä ja 80-luvulla hän siirtyi asennuspuolelle.

– Nuorena koulupoikana minulle heräsi ajatus sähköasentajan koulutuksesta ja hakeuduimme opiskelemaan kaverin kanssa samalle linjalle. Siitä se polku eteni onnekkaiden sattumien kautta hyviin työpaikkoihin, Kilpelä muistelee.

Työtä pelkäämätön puurtaja

Työn vaihtelevuus ja mukavat työkaverit ovat pitäneet Kilpelän saman työnantajan palveluksessa kaikki nämä vuodet.

– Laivasähkötyö on ollut työpaikkana hyvä ja töitä on riittänyt tasaiseen tahtiin. Itse olen ollut viime aikoina tekemässä monia saneeraustöitä, jotka ovat aina luonteeltaan hyvin yllätyksellisiä. Olen myös tehnyt pitkään Puolustusvoimien erilaisia projekteja, jotka ovat myös olleet kiintoisia töitä, Kilpelä kuvailee.

Nuorten tukena ja perehdyttäjänä

Kilpelän mukaan nykyiseen työhön sisältyy paljon perehdyttämistä ja työssä ohjaamista. Oman kokemuksen jakaminen nuoremmille asentajille on tärkeä osa työnkuvaa.

– Nuorten vastavalmistuneiden asentajien tukeminen on mielestäni tärkeää. Ammattikoulusta valmistuessaan nuoret tarvitsevat vielä paljon kokeneempien apua ja kannustusta työhönsä. Osaaminen karttuu vasta työvuosien kertyessä, Kilpelä muistuttaa.

Tarkan miehen siisti jälki

Kilpelälle työn tekemisessä on aina ollut tärkeää tehdä se mahdollisimman huolellisesti.

– Haluan hoitaa tehtäväni niin, että työn jälkeä kehtaa itsekin katsella myöhemmin. Haluan opettaa samanlaista ajattelutapaa myös nuoremmille työtovereilleni, sillä näin tieto ja kokemus siirtyy myös eteenpäin. Ei ole samantekevää, minkälainen asennuksen ulkonäkö on. On osattava vetää kaapelit niin, ettei asennuksen jälkeen ole seinä mustana ja reijitettynä, hän huomauttaa.

Kilpelä tunnetaankin varsin siistinä miehenä myös asiakkaiden keskuudessa.

– Itselle on jäänyt merkittävinä hetkinä mieleen ne kerrat, kun minua on erikseen pyydetty asiakkaan toimesta asentajaksi, koska työn jälkeni on niin hyvää. Se on mukavaa huomata, että tarkkuuttani arvostetaan, Kilpelä hymyilee.

Uutta tietoa ja kokemusta rinnakkain

Kilpelälle kaikki projektit ovat olleet yhtä tärkeitä. Hän kokee oppineensa jokaisesta jotain uutta, mitä on voinut hyödyntää taas seuraavissa työtehtävissä. Mies itse kuvailee olevansa maltillinen luonne, joka harkitsee ennen kuin tekee.

– On hienoa, että sekä nuoret että vanhemmat asentajat voivat antaa toisilleen uutta ajateltavaa. Maailma ja tekemisen meininki on muuttunut. Myös tuotteet ovat muuttuneet paljon siitä, mistä itse olen aikoinani aloittanut. Nuorilta voin oppia uuteen tekniikkaan liittyviä asioita ja idearikkautta, kun taas omasta puolestani voin heille opettaa tietynlaista malttia työhön. Etenkin saneeraustöissä on aina tärkeää muistaa suunnitella huolellisesti työnsä ennen kuin lähtee poraamaan sen ensimmäisen reiän, hän sanoo.

Mökkihöperönä ja etelän lämpöä

Vapaa-aikana Kari Kilpelä viihtyy mökillään. Sisällä hänen mukaansa vain syödään ja nukutaan, mutta muuten aika kuluu ulkona puuhastellessa. Halkojen hakkaaminen on hyvää vastapainoa työlle. Mökkeilyn lisäksi Kilpelä ehtii hoitamaan vaarin tärkeää tehtävää.

– 3,5-vuotias tyttärenpoika pitää huolta liikkeellä pysymisestä. Hänen kanssaan tulee leikittyä ja pelattua monenlaista, Kari myhäilee.

Kerran vuodessa syksyisin Kari suuntaa vaimonsa kanssa kohti Rhodosta, jossa he viettävät muutaman viikon loman. Tutussa paikassa on ehtinyt muodostua paikallisten ystävien verkosto, joita on aina mukava nähdä.

– Matkasta saa enemmän irti, kun pääsee kiertämään saarta paikallisten seurassa, hän pohtii.