Veli-Pekka Lehtonen työskentelee LST Transports -yksikössä junien ja raideliikenteen projektipäällikkönä. Hän on uransa aikana työskennellyt myös muun muassa asentajana ja työnjohtajana. Värikäs työhistoria on vienyt Veli-Pekan Torontoon asti.

– Iän myötä olen pyrkinyt oppimaan virheistäni niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Aina ei kaikki mene niin kuin Strömsössä, mutta pyrin olemaan avoin ja katsomaan asioita monelta eri kantilta. Näin pystyn hahmottamaan kokonaisuudet paremmin, Lehtonen kertoo.

– Junien ja raideliikenteen projektipäällikkönä työpäiväni kuluvat yleensä asiakkaiden ja asentajien haasteiden ratkomisessa. Omalla kokemuksellani ja osaamisellani autan tiimiäni viemään kaikki projektit onnistuneesti maaliin, Lehtonen sanoo.

LST Transports pitää junat ja vaunut kunnossa

LST Transports on tehnyt aliurakointia muun muassa VR-Yhtymälle vuodesta 1999 alkaen. Lehtonen on ollut mukana kalustojen kunnossapidon projekteissa alusta asti.

– Projektien sisällöt vaihtelevat paljon. Välillä niihin kuuluu raskaan huollon töitä ja toisinaan esimerkiksi matkustajamukavuuteen liittyviä muutostöitä tai erilaisten vikojen korjausta. Yksi viime aikojen suurimmista projekteistamme on ollut Sm3 eli Pendolino-junien keulamuutostyöt sekä Sm4-lähijunien hätäpuhelin- ja kameravalvonnan muutostyöt, Lehtonen kuvailee.

– Olemme olleet mukana myös monissa erilaisissa junien kehitysprojekteissa, kuten Pendolino-junien laajakaistanopeuden parantamisessa, Lehtonen kertoo.

Laivasähkötyö toimii alihankkijana myös suoraan junien toimittajille.

– Olemme toimittaneet erilaisia materiaaleja avaimet käteen -periaatteella, ja asentajamme ovat työskennelleet esimerkiksi Siemensin ja Alstomin uusien junien käyttöönotoissa, Lehtonen kertoo.

”Asiakkaat luottavat meihin”

Veli-Pekka Lehtosen mukaan LST Transportsilla on hyvä maine asiakkaiden keskuudessa.

– Olemme saavuttaneet monien alihankkijoiden luottamuksen aikataulussa pysymisen sekä osaavien asentajien ansiosta. Se, että projektit onnistuvat ja asiakkaat ovat niihin tyytyväisiä, on hyvin palkitsevaa, Lehtonen hymyilee.

Veli-Pekka Lehtonen on viihtynyt Laivasähkötyössä jo 20 vuotta.

– Parasta työssäni on se, että saan työskennellä itsenäisesti ja toteuttaa asioita omalla tavallani. Lisäksi arvostan työnantajan luottamusta ja apua, jota saan aina kun sitä tarvitsen, Lehtonen kiittelee.

Työura Laivasähkötyössä aukesi sattuman kautta

Lehtonen aloitti työuransa vuonna 1980 Kone Oy:ssä hissien huoltoasentajana. Armeijan jälkeen työt veivät prosessiteollisuuden pariin, jossa Lehtonen viihtyi vuoteen 1991 asti. Vähitellen ura ulkomailla alkoi kiinnostaa, ja Lehtonen suuntasi kohti Torontoa.

– Tein Torontossa töitä paikallisten yrittäjien aliurakoitsijana muun muassa sähköasentajana ja kirvesmiehenä. Työ ulkomailla oli mielenkiintoista ja opettavaista. Opin kielen lisäksi myös uusia toiminta- ja työtapoja, Lehtonen kertoo.

Veli-Pekka Lehtonen palasi kuitenkin reilun vuoden jälkeen takaisin Suomeen koulun penkille, ja suoritti sähköasentajan ammattitutkinnon. Koulutuksen loppukokeen valvojana toimi LST Groupin nykyinen hallituksen puheenjohtaja Juha Hietarinta. Lehtosen työura Laivasähkötyössä alkoi, kun Hietarinta tarjosi myöhemmin hänelle sähköasentajan käyttöönottotöitä.

Innokas liikkuja ja aktiivinen elokuvaharrastaja

Vapaa-ajalla Veli-Pekka viettää mahdollisimman paljon aikaa kotona vaimon ja kahden koiransa kanssa.

– Olen aina arvostanut käsillä tekemistä. Usein vitsailenkin vaimolleni, että vuonna 1999 valmistuneessa talossamme olen tehnyt remonttia jo 15 vuotta, Lehtonen naurahtaa.

Veli-Pekka on harrastanut monia eri urheilulajeja, mutta nyt selkävaivat ovat hidastaneet hieman tahtia. Urheilusta kiinnostunut mies on kuitenkin löytänyt uusia lajeja, joissa vaivat eivät häiritse menoa.

– Muutamia vuosia sitten innostuin polkupyöräilystä, joka vei minut täysin mukanaan, Lehtonen iloitsee.

Aktiivisen elämän rinnalla Lehtonen rentoutuu hyvien elokuvien, luonnon ja matkailun parissa.

– Luonnossa liikkuminen on hyvää vastapainoa kiireiselle arjelle. Lisäksi matkailu ja vieraat kulttuurit kiinnostavat minua kovasti, Lehtonen kertoo.