Teemu Pekkala, LST Teollisuussähkö Oy, Kaikki yhtiöt
marraskuu 2023
Aurinkopaneelien hankinta tuo taloudellisia säästöjä ja vie kohti kestävämpää energiankäyttöä. Aurinkoenergia on puhdasta ja ilmaista – vain aurinkopaneelien asentamisesta ja huollosta tulee kuluja, itse energianlähde ei lähetä laskua.
Ja jos oma energian käyttö on tuotantoa pienempää, voi ylijäämän myös myydä muille käyttäjille! Tässä kymmenen vinkin lista, jonka avulla aurinkopaneelien hankinta helpottuu.
1.
Selvitä oma energiankäyttötyylisi ja -tarpeesi. Mikä on taloutesi vuosikulutus ja miten käytät energiaa eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina.
2.
Selvitä aurinkovoiman potentiaali. Kuinka paljon aurinkoenergiaa on saatavilla alueellasi, täältä löytyy Motivan puolueeton arvio auringonsäteilyn määrästä ja täältä Fingridin laskuri aurinkovoimaennusteen ja tilastollisen tuoton laskemiseen.
3.
Valitse optimaalisin asennuspaikka. Yleensä etelää pidetään parhaana, mutta myös itä ja länsi ovat usein otaksuttua parempia. Suomen oloissa itäsuunta tuottaa noin 75 prosenttia etelän tuotosta. Jos esimerkiksi kulutus on suurinta aamulla tai aamupäivällä, voi itä olla teille se paras suunta. Aurinkopaneeleita voidaan myös asentaa useaan eri ilmansuuntaan ja muotoon tehokkaimman tuoton saamiseksi.
4.
Satsaa laatuun. Suomessa paneelien on kestettävä kuumien kesäpäivien lisäksi myös kosteutta ja pakkasta. Paneelien tuotto hiipuu aina jonkin verran ajan saatossa, mutta parhaisiin paneeleihin saa takuun, joka takaa 80 %:n tuoton vielä kahdenkymmenen vuoden kuluttua.
5.
Valitse luotettava myyjä. Kysyntä on kovaa, ja tarjoajiakin löytyy moneen lähtöön. Tarkista, että valitsemallasi tavarantoimittajalla on aurinkovoimaan liittyvää historiaa ja alan standardit ja sertifikaatit ovat ajan tasalla. Myyvän yrityksen pitkä historia lupaa myös pitkää tulevaisuutta, jolloin myös tarjotut takuut toimivat varmimmin.
Ammattilainen tarjoaa hinta-arvion, jossa kaikki kustannukset ovat selkeästi näkyvissä. Teknisen ammattitaidon lisäksi kannattaa antaa arvoa myös selkeälle kommunikoinnille. Hyvä kommunikointi lisää sekä asennusprosessin että lopputuloksen laatua.
6.
Valitse luotettava asentaja. Varmista, että asentajalla on asianmukainen pätevyys ja sekä lisenssit että vakuutukset ovatkunnossa. Pyydä nähtäväksi referenssejä aiemmista kohteista ja teille räätälöity suunnitelma, jossa on näkyvissä myös paneelien kiinnityssysteemin laatu ja vaikutus katon rakenteisiin.
7.
Huomioi invertterin valinnassa tulevaisuus. Invertteri muuttaa paneelien energian kotitalouden käyttämäksi vaihtovirraksi. On hyvä huomioida se, että tulevaisuudessa saatat haluta lisätä paneeleita tai akkujärjestelmän. Asiantuntija osaa ottaa huomioon myös mahdollisten kattoon osuvien varjojen vaikutukset invertterien valintaan – varjoisalle paikalle kannattaa jokaiselle paneelille asentaa oma invertteri.
8.
Huomioi ulkonäkö. Estetiikka ei ole ehkä ensimmäisenä mielessä aurinkopaneelien kohdalla, mutta sillä on merkitystä, miten paneelit istuvat kattopintoihin ja ulkonäköön. Mustat tai tummat paneelit sulautuvat useimmiten parhaiten, mutta myös vaaleat värit voivat sopia varsinkin erittäin aurinkoisille alueille.
9.
Laske eurot. Kustannussäästöjen ja takaisinmaksuajan tulee perustua realistisiin laskelmiin ja ennusteisiin tulevaisuuden sähkön hinnasta, sähköntuotannon aikasidonnaisuudesta sekä omasta energiankäytöstä nyt ja tulevaisuudessa. Asennuksessa voi hyödyntää myös kotitalousvähennystä.
10.
Aloita suunnittelu ajoissa. Et ole pohdintoinesi yksin, moni muukin harkitsee aurinkosähkön hyödyntämistä ja sekä asentajista että laadukkaista paneeleista voi olla välillä pula. Mutta tässäkin pätee vanha sääntö – hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, ja me LST:llä autamme mielellämme molemmissa puoliskoissa: suunnittelemme, asennamme ja myös huollamme. Ota yhteyttä!
LUE LISÄÄ: Aurinko on varma sijoituskohde
LUE LISÄÄ: Aurinkoenergia kiipeää taloyhtiön katolle viidellä loikalla
LUE LISÄÄ: Kerrostaloon aurinkovoimaa avaimet käteen -palveluna
Asiakkuuspäällikkö,
LST Teollisuussähkö Oy, Kaikki yhtiöt